فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 1 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالفضل توسلی، احمد قنبری، احمد احمدیان صفحه 1

    در این تحقیق که به صورت بلوک های کامل تصادفی با پنج تیمار و در چهار تکرار اجرا شد، گوجه فرنگی گلخانه ای (Lycopersicon esculentum Mill) رقمHamra به صورت هیدروپونیک کشت شده و اثر تغذیه منگنز و روی بر آن بررسی گردید. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: شاهد (عدم کاربرد روی و منگنز)، کاربرد منگنز با غلظت معادل محلول هوگلند (06/4 میلی گرم در لیتر)، مصرف روی با غلظت معادل محلول هوگلند (42/4 میلی گرم در لیتر)، کاربرد منگنز با غلظت نصف محلول هوگلند (03/2 میلی گرم در لیتر) + کاربرد روی با غلظت نصف محلول هوگلند (21/2 میلی گرم در لیتر) و کاربرد همراه با هم منگنز و روی هر کدام با غلظت معادل محلول کامل هوگلند. نتایج به دست آمده نشان داد که بیشترین عملکرد میوه تازه و درصد ماده خشک میوه و برگ و همچنین بیشترین غلظت منگنز و روی از کاربرد غلظت معادل هوگلند این عناصر به تنهایی و همراه با یکدیگر حاصل شد. علاوه بر این، مقدار پروتئین خام و نیز غلظت نیتروژن و فسفر در میوه گوجه فرنگی تحت تاثیر تغذیه روی و منگنز قرار گرفت. اما این تیمارها نتوانستند اثر معنی داری بر اندازه میوه گوجه فرنگی داشته باشند.

    کلیدواژگان: عناصر کم مصرف، گوجه فرنگی گلخانه ای، کشت هیدروپونیک، عملکرد میوه
  • رقیه دلیری، مجید شکرپور، علی اصغری، عزت الله اسفندیاری، رئوف سید شریفی صفحه 9
    این تحقیق برای ارزیابی مقاومت به خشکی در مرحله گیاهچه ای در گیاه ماریتیغال(.Silybum marianum L) انجام شد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام گرفت. تیمارها شامل ترکیب سطوح تنش خشکی به عنوان عامل اصلی و ده اکوتیپ ماریتیغال به عنوان عامل فرعی در سه تکرار و در شرایط هیدروپونیک اجرا شد. صفات طول ریشه، حجم ریشه، میزان کلروفیل برگ، نشت الکترولیت ها، وزن خشک ریشه و شاخص تحمل ریشه اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که اثر سطوح تنش از نظر تمام صفات مورد بررسی معنی دار (P <0.01) و اثر ژنوتیپ ها برای برخی صفات معنی دار به دست آمد. با توجه به معنی دار بودن اثر متقابل تنش در اکوتیپ، وضعیت اکوتیپ ها در هر سطح تنش دارای روند متفاوتی بود. مقایسه میانگین اکوتیپ ها برای صفات مورد بررسی حاکی از کاهش کلروفیل، شاخص تحمل ریشه، طول، حجم و وزن خشک ریشه و افزایش نشت الکترولیت ها متناسب با افزایش سطح تنش بود. مقادیر شاخص تحمل ریشه و نشت الکترولیت حاکی از تحمل به خشکی اکوتیپ قائمیه در مرحله گیاهچه ای می باشد. همبستگی بین صفات ریشه و شاخص تنش ریشه نشان داد که حجم و وزن خشک ریشه در مقایسه با طول ریشه معیار مناسبتری برای ارزیابی ژنوتیپ های متحمل به خشکی بود.
    کلیدواژگان: خشکی، ماریتیغال، نشت الکترولیت، هیدروپونیک
  • احمد محمدی قهساره، نفیسه عالی فر، ناصر هنرجو صفحه 19
    سیستم های کشت هیدروپونیک با توجه به مزایای متعدد نظیر افزایش عملکرد، تولید محصول سالم و یکنواخت و کاهش نیاز به کارگر، در حال گسترش است. یکی از نکات مهم برای موفقیت آمیز بودن تولید در این سیستم ها، تامین عناصر غذایی مورد نیاز گیاه، بسته به نوع بستر کشت، در طی دوره رشد گیاه است. این پژوهش با هدف بررسی اثر بستر کشت بر جذب عناصر غذایی نیتروژن، پتاسیم و منیزیم توسط خیار گلخانه ای صورت گرفت. آزمایش در قالب طرح کامل تصادفی با پنج تیمار، در چهار تکرار و تعداد 10 بوته در هر تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان اصفهان اجرا شد. تیمارها شامل پنج بستر کاشت شامل کوکوپیت خالص، پرلیت-کوکوپیت (به نسبت حجمی 50-50)، پرلیت – کوکوپیت - پیت ماس با دو نسبت حجمی (50-20-30 و 50-30-20) و پرلیت-پیت ماس (به نسبت حجمی50-50) بودند. خصوصیات فیزیکوشیمیایی بسترهای کشت، غلظت نیتروژن، پتاسیم و منیزیم و عملکرد گیاه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که از لحاظ عملکرد محصول خیار، اختلاف معنی داری بین بسترهای مختلف کاشت دیده نشد. اختلاف معنی داری (در سطح 5 درصد) از لحاظ زیست توده گیاه مشاهده شد. به طوری که بیشترین زیست توده گیاه در بستر کشت کوکوپیت و پرلیت-کوکوپیت به دست آمد. بین بوته های خیار رشد کرده در بسترهای مختلف، اختلاف معنی داری از لحاظ غلظت نیتروژن، پتاسیم و منیزیم مشاهده نشد. با این وجود، بیشترین غلظت نیتروژن و پتاسیم در مراحل دوم و سوم نمونه برداری، در کوکوپیت مشاهده شد. منیزیم گیاه در مراحل اول و دوم نمونه برداری، در تمامی بسترها از غلظت بحرانی کمبود آن بیشتر بود. به طور کلی، بهترین غلظت عناصر غذایی و عملکرد در بستر کشت کوکوپیت به دست آمد که می تواند به عنوان بستر کشت مناسب خیار در سیستم های هیدروپونیک استفاده شود.
    کلیدواژگان: هیدروپونیک، کوکوپیت، پرلیت، پیت ماس، خیار گلخانه ای، عناصر غذایی
  • نسرین فرزانه، احمد گلچین، کاظم هاشمی مجد صفحه 27
    اثر سطوح مختلف نیتروژن (100، 200، 300 و 400 میلی گرم در لیتر) و پتاسیم (125، 250 و 375 میلی گرم در لیتر) بر عملکرد و غلظت نیتروژن و پتاسیم برگ گوجه فرنگی در محیط کشت پرلیت به صورت یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار بررسی شد. بیشترین عملکرد میوه از مصرف 200 میلی گرم در لیتر نیتروژن به دست آمد. سطوح بالاتر نیتروژن باعث کاهش عملکرد گردید. با افزایش غلظت نیتروژن محلول غذایی، غلظت نیتروژن برگ به طور معنی داری افزایش، ولی غلظت پتاسیم برگ کاهش یافت. سطوح مختلف پتاسیم بر عملکرد تاثیر معنی داری نداشت. افزایش سطوح پتاسیم باعث کاهش غلظت نیتروژن و افزایش معنی دار غلظت پتاسیم برگ شد. بیشترین و کمترین عملکرد گوجه فرنگی به ترتیب از تیمارهای 200 میلی گرم در لیتر نیتروژن+ 250 میلی گرم در لیتر پتاسیم و 400 میلی گرم در لیتر نیتروژن+ 375 میلی گرم در لیتر پتاسیم به دست آمد. بالاترین و پائین ترین غلظت نیتروژن برگ نیز به ترتیب در تیمارهای 400 میلی گرم در لیتر نیتروژن+ 125 میلی گرم در لیتر پتاسیم و 100 میلی گرم در لیتر نیتروژن+ 375 میلی گرم در لیتر پتاسیم مشاهده شد. تیمارهای 100 میلی گرم در لیتر نیتروژن+ 375 میلی گرم در لیتر پتاسیم و 400 میلی گرم در لیتر نیتروژن+ 125 میلی گرم در لیتر پتاسیم به ترتیب باعث ایجاد بیشترین و کمترین غلظت پتاسیم در برگ گردیدند.
  • پروانه محقق، مهران شیروانی، سمیه قاسمی صفحه 35
    سیلیسیم اثرهای مفیدی بر رشد، عملکرد و بهبود تحمل برخی گیاهان در برابر تنش های زیستی و غیر زیستی دارد. با توجه به نبودن سیلیسیم در محلول های غذایی مورد استفاده در تولید خیار به روش هیدروپونیک، این مطالعه با هدف بررسی اثر سیلیسیم بر برخی صفات رشد دو ژنوتیپ خیار شامل دامینوس جی ار سی و سوپردامینوس انجام شد. به این منظور آزمایشی در محیط هیدروپونیک با سه سطح سیلیسیم (صفر، 100 و 200 میلی گرم بر لیتر سیلیسیم از منبع سیلیکات سدیم) اجرا شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که کاربرد سیلیسیم سبب افزایش غلظت این عنصر در ریشه و اندام هوایی خیار شد. وزن خشک ریشه و شاخساره، همچنین طول ریشه و ارتفاع شاخساره در گیاهان تیمار شده با سیلیسیم در مقایسه با گیاهان رشد کرده در محلول های فاقد سیلیسیم افزایش معنی داری در سطح 5% نشان داد. در مورد بیشتر صفات مورد بررسی، تفاوت معنی داری بین سطوح 100 و 200 میلی گرم بر لیتر سیلیسیم دیده نشد. بر اساس نتایج این پژوهش به نظر می رسد بتوان از غلظت 100 میلی گرم بر لیتر سیلیسیم در محلول های غذایی برای بهبود رشد و عملکرد خیار استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سبزی ها، خیار، محلول غذایی، عملکرد
  • نصرت الله نجفی، منصور پارسازاده صفحه 41
    برای بررسی تاثیر نسبت نیترات به آمونیوم و pH محلول غذایی بر غلظت فسفر، نیترات، نیتروژن آلی + آمونیوم معدنی و نیتروژن کل بخش هوایی اسفناج آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با دو فاکتور شامل pH محلول غذایی در سه سطح 5/4، 5/6 و 8 و نسبت نیترات به آمونیوم محلول غذایی در پنج سطح 100:0، 75:25، 50:50، 25:75 و 0:100 با چهار تکرار به صورت هیدروپونیک انجام شد. نتایج نشان داد که اثر pH محلول غذایی بر غلظت فسفر، نیترات و نیتروژن آلی + آمونیوم معدنی بخش هوایی اسفناج معنی دار بود ولی بر غلظت نیتروژن کل بخش هوایی معنی دار نبود. با افزایش pH محلول غذایی از 5/4 به 8، غلظت فسفر و نیترات بخش هوایی به طور معنی داری کاهش یافت، در حالی که نیتروژن آلی + آمونیوم معدنی و نیتروژن کل بخش هوایی اسفناج تغییر معنی داری نکرد. با افزایش آمونیوم محلول غذایی، غلظت نیترات بخش هوایی اسفناج به طور معنی داری کاهش یافت، در حالی که غلظت فسفر و نیتروژن آلی + آمونیوم معدنی و نیتروژن کل اسفناج به طور معنی داری افزایش یافت. تاثیر شکل نیتروژن محلول غذایی بر غلظت و مقدار فسفر، نیترات و نیتروژن کل اسفناج به pH محلول غذایی بستگی داشت. بیشترین غلظت فسفر در نسبت نیترات به آمونیوم 0:100 و pH برابر 8 بود. بیشترین غلظت نیترات در نسبت نیترات به آمونیوم 100:0 و 8= pH بوده، در حالی که بیشترین غلظت نیتروژن آلی + آمونیوم معدنی و نیتروژن کل اسفناج در نسبت نیترات به آمونیوم 25:75 و pH برابر 5/6 مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: اسفناج، نیترات، آمونیوم، محلول غذایی، فسفر، نیتروژن
  • حمیدرضا روستا صفحه 57
    بیشتر گونه های گیاهی نسبت به غلظت های زیاد آمونیوم حساسند. این آزمایش به منظور بررسی تاثیر منبع نیتروژن بر رشد رویشی، غلظت کلروفیل a و b، و جزءبندی عناصر در گیاه در قالب طرح فاکتوریل با دو عامل شامل منبع نیتروژن (آمونیوم و نیترات) و گونه گیاهی (کاهو و اسفناج) بر پایه طرح کاملا تصادفی، با سه تکرار اجرا شد. بذور گیاهان در گلدان های سفالی حاوی مخلوط پرلیت، ماسه و خاک رس کشت شدند. بعد از دو هفته، نشاها در مرحله دو برگی به داخل گلدان های چهار لیتری حاوی محلول هوادهی شده انتقال یافتند، به طوری که در هر گلدان 4 گیاه کشت شد. تیمارها شامل آمونیوم و نیترات در غلظت 5 میلی مولار بود. نتایج نشان داد که در مقایسه با نیترات، آمونیوم سبب کاهش رشد هر دو گیاه شد. غلظت عناصر پتاسیم، منیزیم، و سدیم با تغذیه آمونیوم در هردوگیاه کاهش یافت. کاهش غلظت پتاسیم و منیزیم در بافت های گیاهانی که با آمونیوم تغذیه شدند ممکن است در ایجاد علائم سمیت آمونیوم نقش داشته باشد. تغذیه هر دو گیاه با آمونیوم باعث افزایش فسفر در ریشه و اندام هوایی شد. مقدار کلروفیل a و b در گیاهان اسفناج و کاهوی تغذیه شده با آمونیوم بسیار بیشتر از گیاهان تغذیه شده با نیترات بود.
    کلیدواژگان: آبکشت، سبزی، عناصر غذایی، کلروفیل، نیتروژن
|
  • A. Tavassoli, A. Ghanbari, A. Ahmadian Page 1

    Abstract This research was performed in a completely randomized block design with four replications to investigate zinc (Zn) and manganese (Mn) nutrition effects on greenhouse tomato (Lycopersicon esculentum Mill. cv. HAMRA) in a perlite-containing media. Experimental treatments were: (1) control (Mn and Zn-free nutrient solution), (2) application of Mn in a concentration equal to the full Hoagland’s nutrient solution (4.06 mg/l), (3) application of Zn in a concentration equal to the full Hoagland’s nutrient solution (4.42 mg/l), (4) application of Mn and Zn in concentrations equal to the 50% Hoagland’s nutrient solution (2.03 mg/l Mn + 2.21 mg/l Zn), and (5) application of Mn and Zn in concentrations equal to the full Hoagland’s nutrient solution (4.06 mg/l Mn + 4.42 mg/l Zn). Results showed that the highest fresh-fruit yield, fruit and leaf dry matter and content of Mn and Zn in fruit were obtained from single or combined application of Mn and Zn in concentrations equal to the full Hoagland’s nutrient solution. In addition, Zn and Mn nutrition significantly affected the fruit concentrations of crude protein, nitrogen and phosphorus, while the effect of these treatments on fruit size of tomato was not significant.

  • R. Deliri, M. Shokrpour, A. Asghari, E. Esfandiari, R. Seyed Sharifi Page 9
    This study was conducted to evaluate drought resistance of milk thistle (Silybum marianum L.) at seedling stage. The experiment was designed as a split plot in a randomized complete block design. Treatments were combination of drought stress levels as main plots and different milk thistle ecotypes as subplot layouts replicated 3 times and run in a hydroponic system. Root length, root volume, chlorophyll content, electrolyte leakage and dry weight of root were measured for assessing the ecotypes. Results showed that there were significant differences between the measured traits at 1% level. Significant interaction between stress and ecotypes, indicated that the ecotypes had different trends over stress levels. Mean comparison of ecotypes suggested that decreased chlorophyll, root tolerance index, root volume and dry weight and increased electrolyte leakage were related to the increased stress intensity. Values of root tolerance index and electrolyte leakage suggested Ghaemieh as a drought tolerant ecotype. Correlation among root characteristics and root tolerance index showed that root volume and dry weight are more efficient criteria, compared to root length, for evaluation of drought tolerance in milk thistle genotypes.
  • A. Mohammadi Ghehsareh, N. Alifar, N. Honarjoo Page 19
    Hydroponic growth systems are expanding due to their advantages such as maximum yield, healthy crop production and reduced labour requirement. Vegetable in each stage of the plant growth needs adequate nutrients in different growing media. The objective of this study was to examine the effect of some growth media on N, K and Mg uptake by greenhouse cucumber. This study was carried out in the research greenhouse of Islamic Azad University-Khorasgan branch, using a completely randomized design with 5 treatments, 4 replications and 10 plants in each replication. The Five different growth media consited of pure cocopeat, perlite-cocopeat (50-50 v/v), perlite-cocopeat-peatmoss (50-20-30 v/v and 50-30-20) and perlite-peatmoss. Physical and chemical properties and some nutrients concentrations such as N, K and Mg as well as fruit yield were examined. Although no significant difference was found among the studied growth media in the fruit yield of cucumber, the highest yield was obtained for cocopeat. Significant difference (P < 0.05) was observed in the plant biomass among the growth media. The highest biomass was obtained for the cocopeat and perlite-cocopeat media. No significant difference was found among the growth media in concentrations of N, K and Mg although the highest concentrations of N and K in the second and third stages of sampling were obtained in cocopeat. Shoot concentration of Mg at the first and second stages of sampling was more than the critical deficiency level. The best concentration of Mg was obtained in cocopeat. In general, the best nutrient concentration and yield were found in cocopeat substrate which can be used as an appropriate growing cucumber media for in soilless culture.
  • N. Farzaneh, A. Golchin, K. Hashemi Majd Page 27
    The effects of different levels of nitrogen (100, 200, 300 and 400 mg/L) and potassium (125, 250 and 375 mg/L) on yield and leaf N and K concentrations of tomato were investigated in perlit culture using a factorial randomized design with three replications. The highest fruit yield was obtained with 200 mg/L N. Higher levels of nitrogen decreased tomato yield. With increasing nitrogen concentration in nutrient solution, N content of leaf increased significantly whereas leaf K concentration decreased. Different potassium levels had no significant effect on tomato yield. With increasing potassium levels of nutrient solution, concentration of leaf N decreased significantly whereas concentration of leaf K increased. The greatest and the least fruit yields were obtained from N200K250 and N400K375 treatments, respectively. The highest and the lowest concentrations of leaf N were observed in N400K125 and N100K375 treatments, respectively. The greatest and the least concentrations of leaf K were observed in N100K375 and N400K125 treatments, respectively.
  • Mohaghegh, M. Shirvani, S. Ghasemi Page 35
    Silicon (Si) has beneficial effects on the growth, yield, and tolerance of some crops against biotic and abiotic stresses. Considering the absence of Si in the nutrient solutions used in hydroponically-grown cucumber, the present study was conducted to investigate the influence of Si on the growth and yield of two cucumber genotypes (Cucumis sativus L. cvs. Dominus GRC and Super Dominus). In a hydroponic experiment, two cucumber cultivars were exposed to three Si levels (0, 100, and 200 mg L-1 Si in the form of sodium silicate). The results showed that supplement of Si in the nutrient solution increased Si concentration in cucumber root and shoot. The root and shoot dry weight, crop height, and root length of cucumber plants were significantly (P< 0.05) greater in the presence of Si in comparison with the free- Si treatments. Most of the growth parameters, did not have significant difference at the 100 and 200 mg L-1 silicate levels. According to the results of the present study, it seems that the application of 100 mg/L Si in the nutrient solution could improve the growth and yield of cucumber.
  • N. Najafi, M. Parsazadeh Page 41
    In order to study the effect of nitrogen form and pH of nutrient solution on the shoot concentration of P, nitrate, organic N + inorganic ammonium, and total N of spinach, a factorial experiment was conducted with two factors including pH of nutrient solution in three levels (4.5, 6.5 and 8.0) and nitrate to ammonium ratio of nutrient solution in five levels (100:0, 75:25, 50:50, 25:75 and 0:100). This factorial experiment was carried out in a completely randomized design with four replications. Three seedlings of spinach plant (Spinacia oleracea L. Sirius cultivar) were cultivated per pot and were nourished with 15 different nutrient solutions. The results showed that while the effect of nutrient solution pH on the shoot concentration of P, nitrate, and organic N + inorganic ammonium was significant, it was not significant on the shoot concentration of total N. By increasing the nutrient solution pH from 4.5 to 8.0, the shoot concentration of P and nitrate was significantly decreased, but the shoot concentration of organic N + inorganic ammonium, and total N did not change significantly. The main effect of nitrate to ammonium ratio of nutrient solution on the shoot concentration of P, nitrate, organic N + inorganic ammonium, and total N of spinach plant was significant. By increasing the ammonium concentration of nutrient solution, the shoot concentration of nitrate was significantly decreased, while the shoot concentration of P, organic N + inorganic ammonium, and total N of spinach plant was significantly increased. The effect of N form of nutrient solution on the shoot concentration and content of P, nitrate, and total N of spinach plant was dependent on the nutrient solution pH and vice versa. The greatest P concentration in spinach shoots was obtained in nitrate to ammonium ratio of 0:100 and pH of 8.0. The greatest spinach shoots nitrate concentration was found in nitrate to ammonium ratio of 100:0 and pH of 8.0, while the greatest concentrations of organic N + inorganic ammonium and total N in spinach were observed in nitrate to ammonium ratio of 25:75 and pH of 6.5.
  • H. R. Roosta Page 57
    Most plant species are sensitive to high ammonium concentrations. In this experiment the sensitivity of lettuce and spinach to ammonium was investigated. In a factorial experiment with framework of a completely randomized design with two factors, nitrogen form (ammonium and nitrate) and plant species (lettuce and spinach), and three replications seeds were germinated in a mixture of perlite, sand and clay in soil-maid pots. After two weeks, the seedlings at two true-leaf stage were then transferred to buckets containing 4 L of aerated nutrient solution. The four plants were growing together. The treatments were ammonium and nitrate at 5 mM. In comparison to nitrate, ammonium reduced the growth of both species. Concentration of K, Mg, and Na decreased with ammonium in both species. The reduction of K and Mg concentrations in ammonium-fed plants may have a role in ammonium toxicity. Ammonium nutrition of both species caused an increase in P at roots and shoots. Higher P content at ammonium-fed lettuce and spinach plants may be due to creation of cations and anions balance in plants. Chlorophyll a and b were higher in ammonium-fed than nitrate-fed plants.